Den store amerikanske psykologorganisation vil ikke lade os få vreden ud, for det er farligt!

De påstår, vi er ofre for en farlig myte

Jeg besøgte en af de toneangivende stemmer derude for at se, hvad de skrev om vrede: På APA’s – den største amerikanske psykologforening, som vel svarer til Dansk Psykologforening – hjemmeside om vrede, står der under “What you can do” kun en henvisning til en artikel om at “kontrollere vrede”. Som det eneste. Suk. Det lyder allerede ikke godt. Kontrol af vrede er det eneste, de henviser til, man kan gøre.

Hvorfor er det nu så slemt?

Jo, den amerikanske psykologorganisation er meget autoritativ blandt psykologer. De er store og magtfulde og toneangivende. Udgiver 70 videnskabelige tidsskrifter. Har ca. 120.000 medlemmer.

Og længere nede ser jeg til min gru det her afsnit, “Controlling anger before it controls you”, der slet ikke får mig til at få det rart. De stiller spørgsmålet, om det er godt at få hele vreden ud, uden at være genert eller bange for andres reaktion:

Is It Good To “Let it All Hang Out?”*
Psychologists now say that this is a dangerous myth. Some people use this theory as a license to hurt others.
Research has found that “letting it rip”**
with anger actually escalates anger and aggression and does nothing to help you (or the person you’re angry with) resolve the situation.

På de 3 sætninger får APA sagt så mange forkerte ting, at man efterlades rystet. Det er åbenbart både farligt, voldeligt og vildfarent at lade sin vrede komme ud frit. De lægger en tyskerbunker ovenpå vreden, og efterlader den mere kontrolleret, uforløst og skamfuld end før. Stakkels mine fagfæller i USA.

Lad os sluge de 3 sætninger stykke for stykke, og spytte dem ud igen:

“Dangerous myth”: At få det hele ud frit er ikke bare et synspunkt, de er uenige i, de tillader sig at kalde det en myte. Endda en farlig myte. Ja, så er der da ingen, der tør vise sin vrede uden at være genert eller bekymret. Og det er “noget psykologer siger nu“, så dem der mener noget andet er således pludselig gjort forældede, og hvem har lyst til at være det? Det er arrogant. Det er APA, der er forældede.

Men vil de seriøst gerne have, at vi skal blive bedre til at være generte og bekymrede i vores vredesudtryk? Gør det virkelig vores medmennesker gavn? Hvis det er det forhold til vrede, de gerne vil have, burde de dog være lykkelige og føle mission accomplished, for de fleste i den vestlige verden er allerede generte, bekymrede og bange for deres egen og andres vrede. Men hvorfor skulle et vredesudtryk blive værre af at være ugenert og ubekymret? Jeg skulle da mene, det blev mere klart, præcist og balanceret. Ak.

“A license to hurt”: – endvidere advarer de os om, at nogle bruger denne teori som legitimering til at gøre skade på andre. Det var da en grim påstand. Jeg tror, der er meget få personer, der bevidst og nøjeregnende har tænkt sig at skade andre fysisk, og bare står og mangler et psykologisk-teoretisk argument for det. Eller at nogen går rundt derude og bare venter på et argument for at give andre licens(=ret) til at gøre skade. Hvad er det for en ond verden, APA lever i? Jo, det kan da godt være nogen gør det, men det skal ikke ændre, hvad der er godt for os alle. At nogen misbruger en teori eller forståelse til at udøve vold, siger ikke noget om denne teori eller forståelse.

“actually escalates anger and aggression”: Nej, en udladelse af vrede øger ikke vreden, for den er der allerede. Hvis modtageren/objektet også bliver vred og aggressiv, så er det fordi, han/hun får impuls til at give igen. På den måde kan man selvfølgelig sige, at vreden og aggressionen er eskaleret, idet der nu er to mennesker, der er vrede. Afsenderen og modtageren. Men hvis ikke afsenderens vrede var kommet ud, så havde den været der alligevel hos vedkommende. Vrede opstår, ligesom skyer og vind, det er vi ikke herrer over. Og hvis konflikten får lov at udspille sig, og de ikke lægger ekstra i vægtskålen, så finder den et leje, hvor begge parter falder til ro. Herefter vil der være mindre vrede, end der var før. Og måske større erkendelse og anerkendelse. Verden vil faktisk være gjort til et bedre sted.

“Det vil ingenting gøre for at hjælpe dig”, skriver de også. Hvor ved de det fra? Kan godt være, det i nogle tilfælde ikke vil hjælpe, men som regel vil det gøre det. Hvis ikke, er der noget galt i situationen, eller man har puttet ekstra oveni vreden. Det er altid en lettelse at få sin vrede ud. Og hvis man gør det bevidst på en ordentlig måde, vil det i høj grad hjælpe, både afsender og modtager. Det er det omvendte, der desværre gælder: Det ikke at slippe sin vrede løs, vil typisk ingenting godt gøre, tværtimod.

APA’s budskab virker grundlæggende som om, at vrede er ondt eller et meningsløst biprodukt af vores følelsesliv, og skal undgås. Og at der findes mennesker, der bare leder efter en forklaring, der giver dem gratis ret til at gøre andre ondt. Suk.

Det er APA’s forståelse af vrede, der er en farlig myte, som psykologer (forhåbentlig) er på vej væk fra nu.
Godt der findes andre psykologer!

Vi trænger til den vredesrevolution.

For at undgå at referere til døde links i fremtiden, har jeg gemt siderne som PDF, det er fra feb 18:
1) http://www.apa.org/topics/anger/index.aspx : https://goo.gl/iuHw1p
2) http://www.apa.org/topics/anger/control.aspx : https://goo.gl/LQ7VtT

* Cambridge Dictionary definerer vendingen: “to behave freely without being shy or feeling worried about what other people will think of you”

** Give los, slippe fri, sætte igang